Batı Eğitim Batı OSGB

» Duyurular

Duyuru Detayı
Tarih 4.03.2014
Başlık ÖNEMLİ DUYURU 59 ...24 MAYIS İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAV DUYURUSU
Kisa Açıklama 24 MAYIS 2014 TARİHİNDE YAPILACAK İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAV DUYURUSU
Detay

24 MAYIS 2014 TARİHİNDE YAPILACAK İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAV DUYURUSU



Bilindiği üzere; işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının eğitim, sınav ve belgelendirilmesi işlemleri ilgili mevzuat kapsamında yürütülmektedir.

Bu itibarla; 24 MAYIS 2014 günü yapılacak merkezi sınavla ilgili açıklama aşağıda belirtilmiş olup, adayların bu takvime göre hareket etmeleri önem arz etmektedir.

1- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak sınavla ilgili sınav uygulama duyuru metni daha sonra www.isggm.gov.tr adresinde ilan edilecektir.

2- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak işyeri hekimliği sınavına, ilgili Yönetmeliğin 8/1-b maddesinde belirtilen kişiler (İş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği bilim uzmanı unvanına sahip olan hekimler) doğrudan girebileceklerdir.

Söz konusu adaylar; 20 MART 2014 tarihi mesai bitimine kadar (T.C. vatandaşlık numarasını içeren dilekçe, lisans diploması örneği, bilim uzmanlığı belgesi) Bakanlığa posta yoluyla veya elden başvuru yapmak zorundadır.

Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.


3- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavına, Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş Eğitim Kurumlarından eğitim alarak ilk defa girecek olan ve eğitimlerini en geç 21 Mart 2014 (teorik eğitim bitiş tarihi) tarihine kadar tamamlamış olanların adları doğrudan sınav listesinde yer alacağından, söz konusu adayların ayrıca sınav listesine dahil edilmeleri hususunda Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir. (21 Mart 2014 tarihinden sonra eğitimlerini tamamlayan adaylar 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava giremeyeceklerdir.)


4- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavına, eğitim alarak veya eğitim almadan doğrudan (İSG Yüksek Lisans diplomasına sahip olanlar) katılan, ancak sınav hakları devam eden adayların adları otomatik olarak sınav listesinde yer alacağından, söz konusu adayların ayrıca sınav listesine dahil edilmeleri hususunda Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.

5- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavına, daha önce yapılan sınavlara girerek başarısız olan ancak ilgili Yönetmeliklerin geçici maddelerindeki “Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce eğitim alanlar girdiği sınav sayısına bakılmaksızın Yönetmeliğin yayımı tarihi itibariyle 1 yıl içinde ilgili sınavlara katılabilir” hükmü doğrultusunda işyeri hekimleri için 20 Temmuz 2014 tarihine kadar, iş güvenliği uzmanları için de 11 Ekim 2014 tarihine kadar yapılacak sınavlara girme hakkı tanınanların adları doğrudan sınav listesinde yer alacağından, söz konusu adayların ayrıca sınav listesine dahil edilmeleri hususunda Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.


6- 24 MAYIS 2014 günü yapılacak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına, ilgili Yönetmeliğin 8/1-b-2 maddesinde belirtilen kişiler (iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar) doğrudan girebileceklerdir.
Bu maddede belirtilen adaylardan söz konusu sınava ilk defa müracaat edecekler; 20 MART 2014 tarihi mesai bitimine kadar (T.C. vatandaşlık numarasını içeren dilekçe, lisans diploma örneği, yüksek lisans diploma örneği) Genel Müdürlüğe başvurmak zorundadır. Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.

7- 24 MAYIS 2014 tarihinde yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavına ilgili Yönetmeliğin 8/(2) maddesinde belirtilen kişiler doğrudan girebileceklerdir.

Söz konusu adaylar; 20 MART 2014 tarihi mesai bitimine kadar (T.C. vatandaşlık numarasını içeren dilekçe, lisans diploma örneği, hizmet çizelgesi ile) Genel Müdürlüğe başvurmak zorundadır. Ancak adayların 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.

8- C ya da B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olup prim ödeme gün sayısına göre 24 MAYIS 2014 tarihinde yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınıf yükseltme sınavına girecek adaylar; kişilerin prim ödeme bilgileri SGK’dan alınacağından ve sahip olduğu belge sınıfı  Genel Müdürlüğümüz kayıtlarında bulunduğundan, bu  bilgiler  doğrultusunda listeler hazırlanacak olup söz konusu sınava girebilmek için sınav listesine dahil edilmeleri hususunda kesinlikle Genel Müdürlüğümüze belge ibraz ederek müracaatta bulunmayacaklardır.


NOT: 21 Aralık 2013 ve/veya 23 Şubat 2014 tarihlerinde yapılan sınavlarda prim ödeme gün sayısına göre belge sınıfı yükseltme sınavına girerek başarılı olmuş ve üst sınıf belge almaya hak kazanmış adaylar ikinci defa üst sınıf belge yükseltme sınavına giremezler.

9- Daha önceki dönemlerde yapılan sınavlardan birinde başarılı olup belge bedelini yatırmayan ancak prim ödeme gün sayısına göre üst sınıf belge için 24 MAYIS 2014 tarihinde yapılacak sınava girmek isteyenler, 10 MART 2014 Pazartesi günü saat 23.59’a kadar önceden hak ettiği belgenin bedeli olarak 413.- TL’yi Genel Müdürlüğümüze ait Ziraat Bankası kurumsal tahsilat programı aracılığı ile yatırmaları gerekmektedir.

Bu durumda olup belirtilen tarihe kadar belge ücretini kurumsal tahsilat programı aracılığı ile yatırmayanlar herhangi bir belge sahibi olarak görülmeyeceği için 24 MAYIS 2014 tarihinde yapılacak olan sınava, belge yükseltme hakkını kullanmak için katılamayacaklardır.


10- Daha önceden geçerli belge sahibi olan veya belge almaya hak kazanıp 10 MART 2014 tarihine kadar belge ücretini yatırarak  söz konusu sınava girebilecek adaylar  13 MART 2014 gününden 20 MART 2014 günü mesai bitimine kadar İSG-KATİP http://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx adresinden veya Genel Müdürlüğümüz web sitesinde yayınlanacak duyuruda sınava girebilecekleri belge grubunu sorgulayabileceklerdir

11- Sorgulama esnasında gireceği belge yükseltme grubunun hatalı olduğunu
düşünenler https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ,   https://www.turkiye.gov.tr/   adresleri ile SGK’dan alınmış prim ödeme gün sayılarını gösterir belgeleri dilekçe ekinde 13 MART 2014 gününden 20 MART 2014 günü mesai bitimine kadar Genel Müdürlüğümüz adresine göndermeleri ya da şahsen başvurmaları gerekmektedir. Süresi içerisinde dahi olsa kesinlikle faks, elektronik posta(e-mail) yolu ile yapılan müracaatlar ve 20 MART 2014 Perşembe günü mesai bitiminden sonra Genel Müdürlüğümüz evrak bölümüne elden veya posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.

  1. Sorgulama esnasında gireceği belge yükseltme grubunun hatalı olduğunu düşünen ve emekli sandığına primi yatırılanlar kurumlarından veya emekli sandığından alacakları emekli olduğuna dair yazı veya çalıştıkları kurumdan alacakları hizmet süresini gösterir belge ile müracaat edeceklerdir.

  2. Sorgulama esnasında gireceği belge yükseltme grubunun hatalı olduğunu düşünen ve Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununa göre özel sigorta şirketleri tarafından adlarına emeklilik primi yatırılanlar primi yatıran kurum ya da kuruluşlardan alacakları prim ödeme gün sayısını gösterir belge ile müracaat edeceklerdir.

  3. Sorgulama esnasında gireceği belge yükseltme grubunun doğru olduğunu tespit edenlerin herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır.

  4. Prim ödeme gün sayısının hesabında, belge sınıfı itiraz başvuru tarihindeki Sosyal Güvenlik Kurumu tescil kaydında görülen prim toplam gün sayısı dikkate alınacaktır. (Yurtdışı borçlanmaları, askerlik borçlanması, doğum borçlanması ile mükerrer prim ödemeleri  gün sayılarında dikkate alınmayacaktır. Yurtdışı borçlanmaları SGK tarafından prim ödeme gün sayısına ilave edilmişse kabul edilebilecektir.)

  5. Prim ödeme gün sayısına göre 21 Aralık 2013 veya 23 Şubat 2014 tarihinde bir defa sınava girip kazanamayan ve bir sınav hakkı daha bulunanlar söz konusu tarihte girmiş oldukları belge grubunun sınavına girebileceklerinden ve doğrudan sınav listesinde yer alacağından, söz konusu adayların ayrıca sınav listesine dahil edilmeleri hususunda Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

  6. Prim ödeme gün sayısına göre belge sınıfı yükseltme sınavına gireceklerin de; 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak sınava girebilmeleri için “sınav uygulama duyurusu” nda belirtilecek tarihlerde ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile sınav giriş başvurularını yapmaları gerekmektedir.

  7. 21 Aralık 2013 tarihinde veya 23 Şubat 2014 tarihinde yapılan sınavlar için başvuruda bulunup sınav listesine dahil edilen ancak sınava katılmayanlar ile belge sahibi olup prim ödeme gün sayısına göre ilk defa sınav başvurusunda bulunacaklar, duyurunun 10, 11, 12, 13, 14 ve 15 inci maddelerinde belirtilen hususlar doğrultusunda hareket edeceklerdir.


  8. Prim ödeme gün sayısına göre daha önce yapılan iş güvenliği uzmanlığı sınıf yükseltme sınavına giren veya 24 MAYIS 2014 tarihinde yapılacak sınava girecek adaylardan; başarılı olsalar dahi, daha sonra Genel Müdürlüğümüzce yapılacak incelemelerde durumları ilgili Kanun ve Yönetmelikte belirtilen hükümlere uymayanlara kesinlikle belge düzenlenemeyecek ve herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.